Lage rugpijn? Verbeter je houding!

Gelezen in het NRC Next op 12 Januari 2016

Therapie

LAGE RUGPIJN BLIJFT LANGER WEG ALS JE JE HOUDING VERBETERT EN VAKER JE DAGELIJKSE OEFENINGEN DOET.

Door onze redactie wetenschap

Amsterdam. Rug oefeningen in combinatie met voorlichting over houding en bewegen, beschermen tegen het krijgen van rugpijn. Wie regelmatig oefent en beter leert bewegen halveert ongeveer de kans op lage rugpijn.
Dat schrijven Australische en Braziliaanse onderzoekers die alle onderzoeken naar terugkeer van lage rugpijn verzamelden, beoordeelden en samenvoegden. Hun publicatie verscheen gisteren in JAMA International Medicine. Andere preventie methoden dan de combinatie van oefenen en voorlichting hielpen niet, zoals zooltjes en ruggordels. Het waren allemaal gerandomiseerde onderzoeken, waarbij een groep mensen die wordt beschermd is vergeleken met een soortgelijke groep die geen behandeling kreeg.
In Nederland heeft jaarlijks een op de elf mensen ernstige of hardnekkige rugpijn.
En ruim 40 procent heeft jaarlijks een tijdje last van zijn rug. Meestal is het rugpijn ‘zonder uitstraling’ , waardoor de kans klein is dat het een hernia (beknelde zenuw uit het ruggenmerg) De oorzaak achter meerdere dagen pijn is meestal een geïrriteerde pees of spier. Zo’n ontsteking gaat na verloop van tijd ‘vanzelf’ over. Bij de helft van de patiënten speelt de rug echter binnen een jaar opnieuw op. Maar die kans kan dus omlaag door voorlichting en oefenen- de rug sterk en beweeglijk houden.

Wat niet werkt

RUGGORDEL, ZOOLTJES

Een ruggordel is een stevig korset dat de rug steun moet geven.
Er zijn enkele studies waarin is gekeken of zo’n gordel beschermt tegen rugpijn. Die onderzoeken waren van slechte tot middelmatige kwaliteit. Een gordel dragen is niet beter dan geen gordel dragen

Hetzelfde geldt voor speciale inlegzooltjes
Die de stand zo moeten corrigeren dat de rugpijn uitblijft.

Mental Coaching

Voelt u zich geneigd de lat te hoog te leggen? Heeft u moeite voor uzelf op te komen? Of zit u iets anders dwars? Een goed gesprek en oprechte feedback bieden verlichting.

Lees meer »

Bedrijfsfysio

Bedrijfsfysiotherapie kan in uw bedrijf worden ingezet als preventie om klachten te voorkomen, maar ook om problemen op te lossen bij uw personeel.

Lees meer »

Fysiotherapie

Fysiotherapie kan u helpen met verminderde beweging, verminderde kracht, verminderd uithoudingsvermogen, pijn, problemen met het hart en de ademhaling.

Lees meer »

Acupunctuur

Iedereen heeft een hoeveelheid energie in je lichaam en geest. Als de energie niet goed verdeeld is wordt u ziek. Acupunctuur kan uw energiebalans herstellen.

Lees meer »